Noutati & presa

Komatsu integrează utilajele în șantierele viitorului

De-a lungul istoriei sale, Komatsu și-a construit reputația sa de producător de utilaje de calitate prin intermediul echipamentelor sale care combină inovația și progresele tehnologice cu acele calități atât de solicitate de către constructori, precum fiabilitatea, durabilitatea și productivitatea.

Producătorul japonez Komatsu este recunoscut la nivel mondial ca fiind principalul furnizor de echipamente de terasament și de minerit pentru sectoarele construcțiilor, exploatărilor de suprafață și subterane, precum și utilaje destinate activităților specifice administrațiilor locale. De la înființarea sa în anul 1921, Komatsu Ltd a cunoscut o dezvoltare continuă, în prezent fiind implicat în cele mai mari proiecte de construcție și extracție de minereu dezvoltate în cadrul fiecărei piețe zonale, la nivel mondial. Succesul său este asigurat de oferta sa unică de utilaje, dezvoltate pe baza celor mai noi tehnologii, dar și a sistemelor de control și comandă integrate, apreciate ca fiind cele mai inovatoare din industrie.

Eforturile specialiștilor săi și investițiile masive în domeniul inovării și tehnologiilor de vârf continuă și în prezent, în același ritm alert ca cel din ultimii 30 de ani. Rezultatele sunt absolut uimitoare, compania japoneză lansând tehnologii care au marcat piața internațională a construcțiilor, dar și concepte a căror finalitate se va vedea în următorii ani, prin schimbările radicale din acest domeniu.

Istoria recentă a grupului KOMATSU Ltd este marcată nu numai de tehnologiile sale revoluționare, ci și de achizițiile care au avut ca scop extinderea ofertei de utilaje de performanță. Achiziționarea mărcii Joy Global la începutul anului 2017 a dus la apariția unei noi companii, Komatsu Mining Corporation, aceasta incorporând o gamă completă de echipamente miniere destinate exploatărilor de suprafață și subterane.

În prezent, Komatsu asigură piața construcțiilor din întreaga lume cu echipamente speciale pentru activități de extragere a materialelor, dar și utilaje specializate precum excavatoare, încărcătoare pe roți, buldozere, autobasculante rigide și articulate, gredere, buldoexcavatoare, încărcătoare compacte și concasoare mobile.

Inovația, în centrul atenției

De-a lungul istoriei sale, Komatsu și-a construit reputația sa de producător de utilaje de calitate prin intermediul echipamentelor sale care combină inovația și progresele tehnologice cu acele calități atât de solicitate de către constructori, precum fiabilitatea, durabilitatea și productivitatea.

Un exemplu al capacității de inovație în scopul creșteri eficienței în lucru sunt buldozerele inteligente cu sistemele de control ale mașinii complet integrate din fabrică iMC. Acestea sunt de două ori mai productive decât buldozerele standard cu sisteme de control “bolt on” ce integrează acționarea electrică și comenzile hidraulice.

Toate eforturile financiare și tehnologiile dezvoltate au ca scop final satisfacerea celei mai importante cerințe a clienților săi din întreaga lume, și anume asigurarea celui mai mic cost total de operare, ținând cont de prețul inițial de cumpărare, de costurile operaționale orare și de valorile de revânzare.

Tehnologiile Komatsu se află în fruntea soluțiilor dezvoltate la nivel mondial pentru a face față provocărilor, dar și oportunităților cu care se confruntă industria construcțiilor. Acest concept integrat acoperă nu numai costuri reduse de operare, ci și creșterea siguranței site-ului de lucru, a mașinilor și a operatorilor, impactul redus asupra mediului suplinind chiar și un nivel redus de calificare a operatorilor, un fenomen de actualitate. Toate aceste provocări sunt completate de constrângerile legate de timpul limitat de efectuare a unei lucrări și costurile strict controlate, dar și de cerințele complexe ce apar în timpul gestionării proiectelor.

Tehnologia și inovația sunt integrate în ADN-ul Komatsu – o abordare care s-a accelerat rapid în ultimul deceniu, prin soluții precum gestionarea mașinilor bazate pe ICT (Information and Communication Technology), camioanele autonome, excavatoarele hibride eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil sau buldozerele “inteligente”, toate acestea rescriind regulile lucrărilor de terasament.

Cea mai recentă inovație este reprezentată de conceptul SMART CONSTRUCTION, care va produce o revoluție a modului de gestionare și exploatare a șantierelor de construcții.

ICT-Managementul eficient al utilajului

Ținând cont că în ultimii ani toate utilajele Komatsu au fost dotate cu sistemul de control și monitorizare KOMTRAX, sute de mii de mașini lucrând astfel mai eficient în întreaga lume, producătorul japonez a făcut un pas mai departe, prin sistemul de gestionare ICT.

Sistemul de management ICT reprezintă un mod direct și eficient prin care utilajele Komatsu interacționează cu proprietarii săi, valorificând puterea sistemelor de monitorizare KOMTRAX/KOMTRAX Plus, combinată cu alte instrumente analitice și de comunicații, pentru a spori siguranța mașinii, productivitatea, disponibilitatea sa, astfel reducându-se considerabil costurile de exploatare pe tonă și pe oră. Clienții care dețin flote importante de utilaje ce funcționează pe același șantier pot astfel gestiona centralizat informații diferite, precum datele de la sistemele de telemetrie, cele legate de problemele tehnice ale mașinilor, de eficiența acestora pe teren, obținând un singur raport.

Aceste date, combinate cu capabilitățile analitice și predictive ale sistemelor de analiză Komatsu, bazate pe informațiile obținute de-a lungul a milioane de ore de funcționare, pot asigura proprietarul că mașinile sale funcționează cu un randament foarte bun.

Și nu în cele din urmă, sistemul KOMTRAX urmărește permanent fiecare utilaj, fiind astfel cea mai bună soluție împotriva hoților de utilaje, fiind capabil să localizeze și să urmărească mașina până în momentul recuperării ei.

Excavatoarele Hibride

Komatsu este un lider de piață în acest domeniul dezvoltând noi și noi generații de mașini cu acționare hibridă, excavatoarele sale din clasele de 20 și 35 t oferind economii de combustibil de până la 40%, comparativ cu același tip de excavatoare Komatsu, dar cu funcționare convențională, numai cu motor diesel. Performanța este cu atât mai deosebită cu cât standardele înalte de fiabilitate și productivitate Komatsu au rămas aceleași și pentru clasa de mașini cu acționare hibridă.

 

 

Inima sistemului Komatsu Hybrid – un “Ultra-Condensator” legat de circuitul ce asigură rotirea părții superioare a excavatorului s-a dovedit a fi sigur și de încredere pe parcursul a milioane de ore de lucru a utilajelor hibrid din întreaga lume. Această confirmare vine și din România, unde utilajele Komatsu Hybrid lucrează în condiții dintre cele mai diferite de mediu și exploatare, și aici nu au raportat nici o problemă.

Mașinile inteligente

Chiar dacă rămâne o soluție ce pare mai mult desprinsă din viitor, Intelligent Machine Control (iMC) a făcut deja istorie în domeniul construcțiilor. Komatsu a dotat cu acest sistem avansat buldozere și mașini de săpat pământul, care astfel au devenit  “inteligente”. Buldozerele sale inteligente dispun de primul sistem automat de control automat al lamelor din lume, permițându-le să efectueze atât deplasarea pământului în volume mari, cât și activități de finisare finală a suprafeței. Acest sistem permite utilajelor Komatsu o creștere semnificativă a productivității, cu ajutorul unei eficiențe înalte în timpul lucrului, indiferent de nivelul de calificare a operatorului, reducând în același timp costul fiecărui metru de material mutat.

SMART CONSTRUCTION

SMART CONSTRUCTION reprezintă un sistem integrat de mai multe tehnologii, având capacitatea de a analiza nivelul eficienței utilajelor de pe un șantier, cu ajutorul informațiilor trimise în timp real de o dronă și putând astfel îmbunătăți permanent randamentul lor. Aceasta este o soluție end-to-end pentru proiectele de construcții, minerit și carieră care evaluează etapele critice ale dezvoltării unui proiect, începând de la cercetarea și proiectarea inițială a amplasamentului, până la managementul controlului mașinii. Sistemul permite interconectivitatea mașinii și revizuirea progresului proiectului în timpul fazei de construcție și, în final, obținerea unor informații detaliate legate de viitoarea construcție și de modul de întreținere a infrastructurii.

Istoria KOMATSU

În primii 40 de ani de existență, compania Komatsu s-a concentrat aproape exclusiv pe producerea și dezvoltarea buldozerelor, calitatea acestora și aprecierea pieței construcțiilor aflându-se la baza dezvoltării ulterioare a gamei de utilaje. Astfel, în numai 15 ani, producătorul japonez oferea deja o gamă extinsă de echipamente care acoperă buldozere, încărcătoare, excavatoare, autobasculante, gredere și screpere prin intermediul unei rețele de distribuitori regionali și locali bine pusă la punct.

La începutul anilor ’90, Komatsu lansa pentru prima dată tehnologia Autonomus, concretizată prin sistemele autonome de transport în industria minieră. Astfel, sistemul său de transport fără operator FrontRunner ™ este folosit pe scară largă în cadrul exploatărilor gigantice de minereu din Australia, acesta deplasând până în prezent milioane de tone de minereu fără nici un incident important.

Pentru România, istoria sa se scrie odată cu anul 1999, atunci când compania MARCOM RMC’94 devine distribuitor autorizat Komatsu pentru toată gama de utilaje de construcții, minerit și stivuitoare. În numai câțiva ani, și pe piața din România KOMATSU devine cea mai vândută marcă de utilaje de construcții. Tehnologiile de vârf introduse în premieră mondială sunt repede asimilate și pe piața noastră, sistemul de supraveghere și control KOMTRAX montat pe utilajele Komatsu fiind primul de acest tip din lume. De asemenea, la scurt timp după lansarea europeană, în România sunt deja vândute primele excavatoare KOMATSU cu acționare hibridă.

Share this post