Noutati & presa

Interviu Masatoshi Morishita, CEO Komatsu Europe

„Viitorul apartine tehnologiilor si inovatiei“

Cea mai importanta expozitie a anului in Europa destinata sectorului utilajelor de constructii a fost SAMOTER – Italia. Aceasta a marcat o puternica revenire ….

Majoritatea marilor producători internaţionali au fost prezenţi, dintre aceștia standul Komatsu fiind ca de obicei impecabil din punct de vedere al prezentărilor. Aici, vizitatorii specializaţi au putut vedea noul excavator hidraulic de 36 t cu acţionare hibridă HB365LC/NLC 3 și utilajele din noua generaţie echipate cu tehnologia Intelligent Machine Control. Toate aceste mașini au putut fi, de asemenea, văzute la lucru în cadrul unui stand special pregătit în exterior.

Komatsu este nu numai unul dintre cei mai puternici producători de utilaje din lume, dar și un deschizător de drumuri în domeniul tehnologiilor viitorului. Din acest motiv, fiecare conferinţă desfășurată cu ziariști din presa internaţională se desfășoară ”cu casa închisă”, sălile mari dovedindu-se neîncăpătoare. În acest an, prezentarea noilor utilaje lansate, a tehnologiilor de vârf și a planurilor de viitor a fost susţinută de Masatoshi Morishita – Managing Director&CEO Komatsu Europe.

Cu această ocazie, domnia sa a acceptat să acorde un interviu în exclusivitate revistei noastre. „Privind în ansamblu, putem spune că viitorul aparţine tehnologiilor și inovaţiei” – Masatoshi Morishita – Managing Director&CEO Komatsu Europe.

Utilaje & Construcţii: Komatsu este un promotor al tehnologiilor viitorului, care de fapt se regăsesc deja integrate în utilajele de serie. Ce urmează după tehnologia hibrid?

Masatoshi Morishita: Poate aţi auzit deja, și mă refer aici la sectorul de minerit, de sistemul autonom Autonomus Haulage System, acele camioane de mare capacitate care lucrează în cariere, fără operator. Beneficiul major al acestui echipament este bineînţeles al clientului, fiind extrem de economic, deoarece în mod normal un operator care lucrează pe astfel de șantiere, trebuie să fie activ 24 ore, 7 zile din 7. Lipsa unui operator aduce economii de bani serioase unei companii de minerit. Este vorba despre eficienţă, întrucât totul este planificat, programat, nu poate fi vorba de erori umane, în acest caz, funcţionează ca un ceas perfect. În același timp, este vorba și despre siguranţă, mai ales într-o mină unde se pot întâmpla atâtea accidente și unde pot apărea foarte multe probleme. Aceste utilaje oferă un nivel de siguranţă foarte mare, din acest punct de vedere.

Pentru sectorul construcţiilor, în general, pot să vă spun că sistemul autonom se află în teste, în momentul de faţă, și credem că odată omologat, poate fi aplicat pe diferite tipuri de utilaje. Pentru utilajele miniere, cererea pieţei se îndreaptă spre utilajele acţionate electric, deci mai curate. Putem spune că acestea sunt tehnologiile de ultimă oră.

Pe de altă parte, în acest moment în Japonia este dezvoltat un proiect naţional, iniţiat de guvern, conform căruia companiile de construcţii sau contractorii care nu sunt la un anumit nivel, în ceea ce privește tehnologiile, nu vor putea beneficia de acces la proiectele de infrastructură. Aceasta este o modalitate prin care guvernul japonez promovează noile tehnologii. Pentru noi, acest lucru înseamnă mai multă inovaţie pentru produsele noastre, iar pentru companiile de construcţii – acestea vor deveni mult mai eficiente.

Utilaje & Construcţii: Este posibil ca producătorul Komatsu să abordeze și alte direcţii?

Masatoshi Morishita: Nu aș spune nu cu siguranţă, dar nu cred că Komatsu ar putea pătrunde pe un segment unde deja există companii cu experienţă, care dezvoltă de mulţi ani un anumit tip de echipamente. Nu cred că aceasta este o strategie câștigătoare, în general. Ceea ce vom face, însă, după cum s-a anunţat deja la SaMoTer, este achiziţia unei alte companii, lucru care s-a întâmplat la finele anului trecut, este vorba despre Joy Global. Aceasta este o companie de minerit care dezvoltă utilaje de suprafaţă și subteran complementare gamei Komatsu, utilaje pe care Komatsu nu le-a avut până acum în ofertă. De fapt, activitatea celor două companii se completează una pe cealaltă, se întrepătrund.

Utilaje & Construcţii: Cât de important este pentru Komatsu sectorul construcţiilor din România?

Masatoshi Morishita: Piaţa de echipamente pentru construcţii din România reprezintă aproximativ 15% din cererea totală de utilaje Komastu din Europa de Est, deci este o ţară importantă pentru noi, la nivel de reprezentare pe continentul european. România se numără printre ţările cu cel mai mare potenţial de creștere. Cu ajutorul fondurilor puse la dispoziţia de Uniunea Europeană, întreaga ţară s-ar putea schimba, la propriu, într-un mod extrem de dinamic și pozitiv.

În ceea ce privește prezenţa noastră în România, concomitent cu celebrarea a 50 de ani de existenţă Komatsu în Europa, Marcom va aniversa 25 de ani de la înfiinţare și 18 ani de când a devenit dealer Komatsu. Acest lucru înseamnă că există deja o istorie și totodată o relaţie îndelungată și foarte durabilă între Komatsu și Marcom.

Marcom este o companie de familie călduroasă și poţi simţi asta din felul în care se ocupă de afacerea proprie și de felul în care sunt apreciaţi de clienţi, exact așa cum suntem și noi apreciaţi, ca brand internaţional. Pentru afacerea noastră este foarte important să ai o relaţie bună și puternică, acest lucru fiind de fapt una dintre valorile Komatsu.

De exemplu, Marcom organizează seminarii gratuite pe întreg teritoriul României, pentru a ajuta companiile și a le explica cum să-și îmbunătăţească eficienţa și calitatea echipamentelor de construcţii pe care le deţin. Acest lucru arată cât de dedicaţi sunt reprezentanţii Marcom pieţei din România, dar mai ales clienţilor, și faptul că gândesc lucrurile într-o perspectivă îndelungată. Toate aceste iniţiative ne ajută să câștigăm încrederea clienţilor noștri, nu numai în ceea ce privește calitatea produselor, dar mai ales cu privire la sprijinul pe care îl pot primi din partea dealerului nostru, Marcom.

De-a lungul anilor, Marcom a fost pentru Komatsu un partener stabil, demn de toată încrederea noastră, și sperăm ca acest lucru să dureze cât mai mulţi ani de acum înainte! La mulţi ani, Marcom!

*articol preluat din Revista Utilaje si constructii

Share this post