Noutati & presa

Komatsu PC490LC-10 HRD – Nu ii sta nimic in cale

Demolarea structurilor mari din beton armat reprezintă una dintre cele mai dure activităţi de șantier. Europa excelează în acest domeniu, numeroase structuri, în special industriale care au fost construite în special în anii ’50 și ‘60, realizate conform standardelor de atunci, cu mult beton și oţel atingându-și durata de utilizare.

 

Producătorul japonez Komatsu, unul din liderii mondiali în domeniul utilajelor pentru construcţii a dezvoltat un nou excavator pe șenile cu braţ lung, special adaptat cerinţelor sectorului de demolări, modelul PC490LC-10 HRD.

Acest model, prezentat în premieră în cadrul Intermat 2015, vine să completeze gama de succes Komatsu de echipamente pentru demolări. Dezvoltat în aproape trei ani, a primit certificatul complet de asigurare a calităţii OEM, trecând cele mai stricte teste de performanţă. Cu o masă de 65.950 kg, utilajul dispune de un motor Komatsu SAA6D125E-6A cu putere de 270 kW (362 CP) și îndeplinește normele de poluare EU Stage IIIB.

„Noul model PC490LC-10 High Reach este proiectat și construit special pentru clienţii europeni”, declară Simon Saunders, Product Manager în divizia Working Gear.

„Acest model heavy duty pentru aplicaţii cu înălţime de demolare medie, având integrate o serie de noi funcţionalităţi, le permite proprietarului și operatorului să maximizeze siguranţa la locul de muncă, productivitatea și, în ultimă instanţă, profitabilitatea”.

Proiectat pentru demolări

Komatsu PC490LC-10 HRD este proiectat pentru lucrări de demolare cu înălţimea maximă de lucru de 28 metri. Cilindrii braţului asigură operatorului putere hidraulică maximă, control total permanent, chiar şi la înălţimi maxime. Este considerat ca fiind cel mai performant utilaj din clasa sa, în configuraţia recomandată pentru înălţimea de lucru de 16,5 m fiind inclusă o foarfecă de tăiere de 3,35 t. De asemenea, constructo- rul japonez poate asigura la cerere o configuraţie mai puternică, ce presupune utilizarea unor echipamente de demolare de 5 t la înălţimi de până la 17,4 m, utilajul fiind recomandat pentru lucrări de demolări grele, la înălţime medie.

Operatorul dispune de un nou sistem de desemnare al perimetrului de lucru sigur, ce oferă pe un display color indicaţii în timp real asupra poziţiei precise a fiecărei secţiuni a utilajului şi permite operatorului să fie deplin conștient de aria de operare disponibilă. Sistemul include setări de memorie pentru 15 echipamente de demolare (selectabile de către operator) atunci când calculează perimetrul ariei de lucru disponibile, ţinând cont de înclinaţia bazei mașinii. Sistemul este eficient pentru demolare la înălţimi mari şi medii şi detectează automat configuraţia echipamentelor montate la pornirea motorului.

Zona operatorului

Cabina operatorului este special proiectată pentru astfel de aplicaţii grele, parbrizul frontal și cel încorporat în acoperiș fiind realizate din sticlă rezistentă la impact conform EN356 grad P5A. Grilajul frontal de protecţie este prevăzut cu balamale laterale pentru curăţarea ușoară a parbrizului, fiind conform cu standardul ISO 10262, nivelul 2, referitoare la căderea obiectelor.

Cabina este basculabilă, cu înclinare reglabilă între 0 și 30°, iar postul de comandă operator are suspensie pneumatică, console laterale montate împreună cu scaunul complet reglabil, cu încălzire. Cabina oferă un mediu de lucru confortabil și liniștit, fiind montată pe un sistem de amortizoare vâscoase ce reduce vibraţiile.

Întreţinere și service

KOMATSU PC490LC-10 HRD este astfel proiectat încât, în ciuda dimensiunilor sale de gabarit impresionante, să permită o întreţinere uşoară și rapidă, cu efect direct asupra eficienţei în lucru a utilajului, deoarece timpii de nefuncţionare sunt astfel minimi. Punctele de service de rutină sunt ușor accesibile de la nivelul solului, iar zonele de verificare și întreţinere ale structurii superioare sunt protejate de balustrade, service-ul lor fiind astfel mai ușor și mai sigur. Radiatorul motorului și cel al rezervorului de ulei hidraulic sunt montate unul lângă altul, în timp ce condensatorul sistemului de aer condiţionat este pivontant pentru a permite un acces ușor.

De asemenea, sistemul original Komatsu EMMS de gestiune şi monitorizare a echipamentelor facilitează identificarea defecţiunilor, monitorizează sistemele de întreţinere preventivă și oferă asistenţă pentru diagnoză și reparaţii rapide.

Sistemul KOMTRAX™ instalat pe PC490LC-10 HDR trimite date despre funcţionarea utilajului: orele de funcţionare, consumul de combustibil, localizare, avertizări și alerte de întreţinere, către un website securizat. Sistemul de monitorizare a flotei KOMTRAX™ are un rol activ în creșterea randamentului utilajului, reduce riscul furtului, permite diagnoza de la distanţă de către furnizor și oferă multe alte informaţii utile legate de eficienţă şi productivitate.

Info

Modelul PC490LC-10 HRD este disponibil și în ţara noastră prin intermediul importatorului unic al mărcii Komatsu, compania Marcom RMC’94, care oferă toate accesoriile de lucru solicitate de către utilizator și asigură service-ul pe perioada de garanţie și în afara ei pe întreg teritoriul ţării. De asemenea, compania furnizează și gama completă de consumabile și piese de schimb originale.

Share this post