Noutati & presa

Komatsu HM300-5 – Calitate japoneza fara compromisuri

Komatsu Europe International N.V. a lansat pe piaţa europeană noul dumper articulat HM300-5. Prezentat în premieră la expoziţia internaţională CONE XPO-CON /AGG 2014 ce a avut loc în Las Vegas, noul model HM300-5 este echipat cu un motor Komatsu SAA 6D125E-7 ce îndeplinește standardele de emisii EU Stage IV și dezvoltă o putere netă de 324 CP.

Motoarele Komatsu Stage IV au la bază o fundaţie solidă, iniţiată în 1996 odată cu lansarea primelor motoare Komatsu Tier 1 și consolidată în timp, cu fiecare nouă generaţie de motoare. Astfel, noile basculante articulate pun în evidenţă calitatea de lider a producătorului japonez în ceea ce privește tehnologia și inovaţia, furnizând un motor mai prietenos cu mediul, cu un nivel de performanţă ridicat.

HM300-5 este echipat cu cea mai nouă tehnologie de monitorizare la distanţă, KOMTRAX™, ce oferă acces la informaţii via internet sau prin portalul KOMTRAX Mobile direct de pe smartphone. Mai mult, pe lângă informaţiile referitoare la consumul de combustibil, orele de lucru, poziţia utilajului, alerte de mentenanţă și semnale de avertizare, KOMTRAX™ monitorizează acum și nivelul de AdBlue®, dar și regenerarea filtrelor KDPF și emite alerte pentru furtul de combustibili. Un nou sistem de identificare a operatorului raportează informaţii referitoare la operarea utilajului pentru utilizatori multipli. Noua funcţie Auto Idle Shutdown contribuie la reducerea costurilor prin eliminarea timpilor de staţionare inutili.

Productivitate ridicată

Modelul HM300-5 are o sarcină totală de 28 de tone și o capacitate a benei de 17,1 mc. Înălţimea de încărcare este de doar 2.830 mm, ceea ce permite o încărcare rapidă și ușoară a basculantei. În plus, cei doi cilindri cu tijă asigură un unghi de descărcare de 70 de grade. Operatorul poate alege între modurile de lucru Economy (se utilizează atunci când nu este necesară întreaga putere a motorului, de obicei la deplasările fără încărcătură sau pe teren plat amenajat)și Power, atunci când este necesară întreaga putere a motorului, obţinându-se astfel importante economii de combustibil.

Operaţiuni eficiente

Noua basculantă cu șasiu rigid HM300-5 beneficiază de sistemul Komatsu Traction Control System (K-TCS ) pentru o tracţiune optimă în condiţii de sol mlăștinos. Pe măsură ce terenul devine tot mai dificil, iar senzorii de viteză amplasaţi pe cele patru roti detectează deraparea acestora, axul este blocat automat. Dacă deraparea continuă, fiecare roată are un sistem de frânare independent, ce intră în acţiune numai când este absolut necesar, furnizând exact forţa necesară de frânare în condiţiile date.

HM300-5 este îmbunătăţit cu K-ATOMiCS , un sistem avansat de transmisie a mișcării în funcţie de condiţiile de lucru, încărcarea mașinii și calitatea suprafeţei solului. K-ATOMiCS este de fapt o transmisie automată, cu șase trepte de viteză, ce utilizează un sistem electronic avansat pentru a elimina șocurile ce apar la schimbarea vitezelor și care poate limita cuplul motor pentru a crește randamentul motorului și implicit a scădea consumul. Sistemul selectează automat treapta potrivită în funcţie de viteza echipamentului, turaţia motorului și modul de lucru selectat, rezultatul fiind o accelerare mai puternică, cu o trecere mai lină dintr-o treaptă superioară într-una inferioară și o viteză sincronizată a motorului cu înclinaţia, în cazul urcării pantelor. În cazul lucrului în condiţii dificile, perioade lungi de timp, gradul de oboseală al operatorului este mult redus datorită acestui sistem, încărcătura fiind păstrată integral în benă, rezultatul final fiind o productivitate crescută. Un sistem de frânare retarder automat, ce furnizează o forţă de frânare mare, permite selectarea vitezei optime atunci când se deplasează în pantă și cu bena încărcată la maxim, eliminând acceleraţia nedorită ce apare din cauza înclinaţiei pantei.

Un sistem integrat de măsurare a încărcăturii (Payload Meter) este acum disponibil ca opţiune pentru modelul HM300-5. Acesta afișează greutatea materialului încărcat pe un monitor LCD de 7”de înaltă rezoluţie și îi oferă operatorului informaţii legate de încărcătură prin intermediul unor semnale luminoase. Informaţiile sunt de asemenea transferate via KOMTRAX si pot fi accesate prin intermediul site-ului dedicat.

 Motoarele Komatsu Stage IV– performante, fiabile, eficiente

Noile motoare Komatsu Stage IV sunt construite pe baza generaţiei Stage IIIB, ale cărei performanţe au fost dovedite. Prin integrarea sistemelor de reducţie catalitică selectivă (SCR), motoarele Stage IV reduc și mai mult noxele utilizând AdBlue®, un aditiv care ajută la transformarea noxelor din eșapament în nitrogen și abur, substanţe inofensive pentru mediu. Motorul Komatsu EU Stage IV folosește un sistem electronic de control pentru a controla fluxul de aer, injecţia de combustibil, parametrii de ardere și funcţiile postardere pentru a optimiza performanţele, reduce emisiile și a furniza o capacitate de diagnostic avansată. Rezultatul este un consum de combustibil mai mic fără pierderea performanţelor de lucru.

Mediul de lucru

Cabina spaţioasă a modelului HM300-5 furnizează un mediu de lucru liniștit și confortabil. Cabina certificată ROPS /FOPS Nivel-2 are un panou de bord rotunjit cu butoane aflate la îndemâna operatorului. Bordul și consola frontală oferă acces facil la toate comenzile mașinii, precum și o vizibilitate bună a monitorului. Două porturi de 12 volţi au fost adăugate, împreună cu o priză auxiliară pentru conectarea smart phone-ului sau a altor dispozitive. Monitorul LCD de 7” de înaltă rezoluţie afișează informaţiile în 25 de limbi, oferind astfel un suport global utilizatorilor. Pe monitor, operatorul poare modifica cu ușurinţă setările pentru funcţii precum Auto Idle Shutdown sau utilizarea sistemului de răcire/încălzire în funcţie de temperatura dorită, verificarea informaţiilor operaţionale, cum ar fi istoricul de operare sau consumul de combustibil, monitorizarea filtrului de particule KDPF sau verificarea intervalelor de întreţinere periodică.

Monitorul are încorporată și funcţia ECO Guidance, care oferă sfaturi practice referitoare la modalităţile de reducere a consumului de combustibil. HM300-5 oferă acces facil pentru operaţiunile de service, reducând astfel timpii în care utilajul nu funcţionează. Noua basculantă are o capotă a motorului din fibră de sticlă și o capacitate de răcire crescută. Funcţia de basculare a cabinei, cu acţionare electrică, oferită în dotarea standard pentru modelul HM300-5, asigură un acces ușor la sistemul de transmisie.

Share this post