Noutati & presa

Komatsu- Viitorul este aici

Producătorul japonez Komatsu a demonstrat și de această dată că este un deschizător de drumuri în domeniul tehnologiilor în construcţii.

Ediţia din acest an a expoziţiei internaţionale Intermat, ce a avut loc între 20 și 25 aprilie la Paris s-a aflat, poate mai mult ca niciodată, sub semnul tehnologiei, standurile marilor producători de echipamente pentru construcţii prezentând, de cele mai multe ori, utilaje standard în paralel cu vehicule, motoare, echipamente prototip care se vor un preambul al utilajelor care vor înlocui într-un viitor nu prea îndepărtat echipamentele convenţionale de astăzi, 2020 sau 2030 fiind desemnate drept momente cheie pentru schimbări majore în acest domeniu.

În vreme ce standul de prezentare indoor, de dimensiuni generoase, îi îndemna pe vizitatori să descopere nu doar cele mai noi echipamente de construcţii din portofoliul producătorului, ci și soluţii tehnologice inovatoare precum echipamente cu propulsie hibridă sau cele care aveau integrat sistemul Intelligent Machine Control (iMC), standul exterior a adus în atenţia vizitatorilormodul de funcţionare al acestor utilaje, specialiști din cadrul companiei explicând în timpul demonstraţiilor practice beneficiile și avantajele pe care le oferă utilizarea acestora pe șantierele de construcţii.

Utilajele cu propulsie hibridă

Prezentate de multe ori ca prototip sau ca premieră pentru Europa, utilajele cu acţionare hibridă nu mai reprezintă demult un element de noutate pentru clienţii Komatsu din întreaga lume. Excavatorul HB215LC-2 cu acţionare diesel-electrică, aflat deja la a treia generaţie a fost expus în cadrul standului producătorului japonez.

Eficienţa recunoscută și demonstrată a excavatorului hibrid Komatsu, ce oferă o reducere a consumului de combustibil de până la 40% comparativ cu un excavator cu acţionare clasică, dar și fiabilitatea sa în condiţii dure de exploatare reprezintă o carte de vizită convingătoare, fiind din ce în ce mai solicitate de către constructorii din întreaga lume. Astfel, deja în ţara noastră funcţionează un excavator hibrid HB215LC-2, livrat de către societatea Marcom RMC’94, importator unic al mărcii Komatsu în România, acesta lucrând în Delta Dunării în condiţii destul de vitrege, și acesta este numai începutul, existând premiza creșterii cererii de astfel de utilaje, extrem de eficiente, dar și cu costuri de operare mai mici comparativ cu echipamentele convenţionale.

Tehnologia iMC în producţia de serie

Doamna Keiko Fujiwara, director general Komatsu Europe a prezentat în cadrul conferinţei de presă susţinute la Paris avantajele tehnologiei revoluţionare Intelligent Machine Control (iMC). Dacă acum doi ani utilajele Komatsu ce au integrată această tehnologie erau prezentate la lucru cu caracter de noutate mondială absolută, de această dată a fost anunţată vânzarea a peste 600 de unităţi.

Astfel, în cadrul standului Komatsu a fost prezentat în premieră mondială noul buldozer D65EXi/PXi-18 cu tehnologia iMC. Pornind de la modelul D65-18 recent lansat, acesta are un motor ce îndeplinește prevederile standardului de poluare EU Stage IV precum și modernul sistem de control al activităţii iMC.

Keiko Fujiwara a prezentat iMC ca un sistem capabil să răspundă problemelor actuale ale companiilor din domeniul construcţiilor, acestea confruntându-se cu o reducere a numărului de șantiere mari la nivel internaţional, o competiţie din ce în ce mai puternică, reguli și reglementări locale și internaţionale stricte și creștere constantă a costurilor legate de combustibil și consumabile și a salariilor operatorilor.

Sistemul iMC, implementat deja pe anumite tipuri de buldozere și excavatoare Komatsu combină informaţiile oferite de sistemul de poziţionare exactă GNSS , utilizat ca staţie de lucru în mod normal de către utilaje cu informaţiile primite de la sistemele de lucru ale utilajului, rezultatul fiind un mod de lucru eficient, cu consum minim. Rezultatele sunt superioare oricărui sistem de lucru standard cu staţie de lucru, chiar și un operator fără experienţă putând realiza un randament de lucru foarte bun. De exemplu, în cazul excavatoarelor, sistemul hidraulic de săpare este controlat direct, acesta lucrând la randament maxim și săpând exact la dimensiunile impuse de proiect. În cazul unul buldozer, acesta va lucra eficient, cu un număr minim de treceri și fără a suprasolicita motorul, iMC putând analiza inclusiv greutatea masei de pământ împinse. În plus, inerentele alunecări ale lamei care apar în cazul utilizării staţiilor de lucru standard, datorită pantelor mari, ceea ce presupune o serie de treceri suplimentare, nu mai apar, lama urmărind cu exactitate profilul de teren impus de proiect.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai spectaculoase tehnologii implementate pe utilajele de înalt randament ale producătorului Komatsu, standul din cadrul expoziţiei Intermat oferind numeroase noutăţi vizitatorilor profesioniști, precum un sistem Komtrax care aduce noi funcţii pentru utilizator sau noua generaţie de motoare care nu necesită filtru de particule DPF, ceea ce aduce importante economii utilizatorului.

De asemenea, operatorul este în centrul atenţiei și de această dată, acesta având tot confortul necesar, siguranţa în lucru și un sistem de operare simplu pentru a lucra eficient și fără efort.

„În 1999, Komatsu făcea primii pași spre ceea ce astăzi este tehnologia hibridă, iar primele excavatoare hibride au fost produse în serie și livrate către clienţi acum șapte ani, în 2008. În întreaga lume lucrează astăzi 3.200 de astfel de echipamente, iar în Europa 220, toate acestea însumând peste 10 milioane de ore de lucru. Primul model vândut are peste 16.000 de ore de funcţionare și lucrează și astăzi. Komatsu este foarte încrezător în fiabilitatea acestei tehnologii, tocmai de aceea, pentru sistemul hibrid oferim o garanţie de 5 ani sau 10.000 de ore de funcţionare, însă până acum nu a fost nevoie de această garanţie. Anul viitor, cu ocazia Bauma vom lansa noua generaţie HB215LC-3, cu motorizare Tier 4 Final și poate chiar și un nou excavator, dintr-o clasă de greutate superioară. Marcom este un susţinător activ al noilor tehnologii, cu o strategie de vânzări și service orientată către client, unul dintre cei mai buni distribuitori ai mărcii Komatsu în Europa” – Yoshihiro Kobayashi, Manager de Produs pentru excavatoarele hibride Komatsu Europe.

Share this post